ZEMİN SONDAJLARI

 
·    Zemin araştırmalarında sondajlar önemli bir yer tutarlar, inceleme alanında planlanan araştırma sondajları belirlenen kuralları içermelidir.


Araştırma sondajı işveren tarafından gösterilen yerde, rotary sistem ile karotiyerler kullanılarak düşey yapılmalıdır.


Her 1.5-3.0 m'de bir SPT (Standart penetrasyon testi) yapılmalı ve alınan örselenmiş numuneler kavanozlarda veya poşetlerde tanıtıcı etiketleri ile muhafaza edilmelidir.
Killi seviyelerde en az 2 adet olmak üzere gerekirse her 3m'de bir Shelby -örselenmemiş numune hidrolik baskı ile alınmalı. Kuyudan çıkar çıkmaz her iki ucu parafin ile kapatılarak, bant ile örtülmeli ve etiketi ile muhafaza edilmelidir.


Araştırma sondajı tamamlanınca bailer kovası ile içerisindeki devir daim suyu boşaltılarak suyun gelişine göre 12 saat sonra varsa yer altı suyu seviyesi (YASS) ölçülmeli.


Kapağında proje adı ve sondaj bilgileri olan standartlara uygun karot sandığına alınan ilerleme numuneleri bire bir yerleştirilmeli ve kalem ile çıtalara ilerleme başı - sonu yazılmalıdır.


Sondaj bilgileri, sondaj loguna işlenir. Bu logda; Başlama - bitiş tarihleri, makine tipi, sondaj türü, sondaj firması, mühendisi ve sondorünün adı, iş yeri ve işverenin adı, sondaj kotu, derinliği, delgi - boru çapları ve karotiyer tipleri, delgi bilgileri (İlerleme - SPT - Shelby), karot yüzdes, RQD, YASS; jeolojik birimlerin tanımları ve diğer sondaj notları bulunmalıdır.


İstenirse, alınan numuneler araştırma laboratuarına verilir. Sondaj ile ilgili log, rapor olarak işverene teslim edilir.